vrijdag 14 maart 2008

Betonblokken in de Polder

"Het volgende station is Abcoude. Denkt u bij het verlaten van de trein aan uw prozacmedicatie. Deze trein gaat verder naar de volgende deprimerende betonblokken"

Afgelopen week had ik het genoegen te mogen reizen langs de meest deprimerende stations van Nederland op de lijn van Rotterdam CS naar Amsterdam Bijlmer Arena. In de eerste plaats bekruipt je in de NS Sprinter al het gevoel van een minderwaardige forens. Op keiharde stoelen, met je knieen tegen de stoel voor je, constant in ellebogengevecht met de forens naast je en om de vijf minuten een mechanische stem die het volgende blok beton in the middle of nowhere aankondigt. Je bevindt je in een soort schemerzone tussen een trein en een metro. Zo'n NS Sprinter is het allebei net niet en daarmee eigenlijk helemaal niks. Om je ontstane minderwaardigheidscomplex nog even te bevestigen wordt je ook nog even flink op je plaats gezet als de machtige Intercity van Rotterdam CS naar Amsterdam CS voorbij komt razen en de Sprinterwagonnetjes angstig opzij lijken te duiken voor zoveel grof geweld.

Maar het meest fatale van deze randstedelijke reis is toch wel beeld dat langs de ramen voorbij trekt. Spuuglelijke woonwijken, fantasieloze bedrijventerreinen, modderige bouwputten en kale vlaktes wisselen elkaar in hoog tempo af en temidden van al die ellende heeft NS Vastgoed haar betonblokken geplaatst. Plekken die door de metalige stem weliswaar stations worden genoemd, maar die hun naam op generlei wijze waard zijn. Het zijn grijze kolossen met een glazen hokje erop en een rookzuil op de uiterste hoek. Knappe jongen die zijn rookwaar op deze windtunnels aangestoken krijgt. Ferrari zou er een moord voor doen om de aerodynamica van haar nieuwste F1-bolide te testen op deze vernuftige windtunnels in de polder.

Nee het "trots op Holland" gevoel, dat is hip volgens Linda, was bij mij ver weg tijdens deze helse rit. Een gevoel van euforie maakte zich ook meester van mij toen ik weer in mijn oude vertrouwde Intercity mocht stappen. Dat degelijke monster dat met 160 km/h door de bossen van Brabant dendert. Laat al die projectotwikkelaars van de Randstad alsjeblieft hun neus richting de Noordzee houden en daar eilandjes gaan opspuiten en nooit, maar dan ook nooit richting het Oosten komen. God bewaar me.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

niet zo'n fan van het neerlansche polderlandschap joh?

Charing Cross* zei

De polder is nog tot daaraan toe. Maar als daar gaan bouwen, daar wordt het allemaal niet beter van. Dan zie ik nog liever uitgestrekte weilanden met de occasional cow :-)