donderdag 11 augustus 2011

Greenwich

In de Volkskrant van 10 augustus jl. stond een heel artikel over Greenwich, een van de lieflijke dorpjes van de metropool Londen en met name bekend van de aantal jaren geleden uitgebrande Cutty Sark en de meridiaan (nullijn) waar iedere Japanner graag een keer over heen stapt. Rondom de Royal Observatory ligt echter bovenal een heerlijk park (Greenwich Park) waar het in de zomer, met uitzondering van de weekends, goed toeven is. In de weekends kun je er enkel over de hoofden lopen en is allemaal een stuk minder lieflijk. Als je die drukke dagen echter mijdt, is het een walhalla aan eekhoorns, bloemen en licht glooiende wandelpaden en een prima uitstapje voor de middag. Je hebt vanaf de heuvel sowieso een fraai uitzicht over Canary Wharf en de stad, dus de klim biedt op heldere dagen een ware traktatie. Sinds de Jubilee Line is doorgetrokken ben je er zo, hoewel ik nog steeds gecharmeerd blijf van een tochtje met de Docklands Light Railway vanuit Canary Wharf.

Ook beneden aan de heuvel is het trouwens heerlijk dwalen over het terrein van het National Maritime Museum, waar op de een of andere manier altijd de plaatselijke blaaskapel een klassiek stuk aan het spelen is. Eetgelegenheid is er ook genoeg en aan het einde van de wandeltocht strijk je neer in de King's Arms (King William Walk 16) voor een goed glas. Ze hebben een heerlijke tuin, waar je bij goed weer om een tafeltje moet vechten, maar daar het interieur authentieker is dan menig pub is het ook geen straf om daar aan een glas Guinness te nippen. Er zit altijd wel een groep Engelsen die met verbazing de laatste voetbaluitslagen, paarden c.q. hondenraces aan het bespreken zijn, dus ook voor integratie in het wonderlijke leven van de Engelsman is ruimte genoeg.

Anyway, het artikel van Volkskrant beschreef dat ook Greenwich zijn maatregelen nam tegen de rellen en helemaal werd dichtgetimmerd met hardboard platen. Ik word daar altijd een beetje weemoedig van. Net zoals ik een beetje weemoedig werd van het afbranden van de Cutty Sark. Plekjes als Greenwich zijn plekken op de aarde die moeten blijven zoals ze waren. Daar moet niets aan veranderen. Ik wil bij wijze van spreken over 10 jaar nog de King's Arms in willen kunnen lopen, zonder dat ik merk dat er 10 jaar zijn verstreken. Ach, eigenlijk is dat al niet meer sinds de voetgangerstunnel niet meer de toegang is tot het dorpje. Tegenwoordig dendert zelfs de tube door naar Greenwich.  Zelfs die "goeie ouwe tijd" kwam te voet en gaat te paard.

Geen opmerkingen: