woensdag 10 augustus 2011

Cameron's Sick Society

David Cameron heeft vandaag in zijn persconferentie glashelder laten blijken dat hij en daarmee waarschijnlijk zijn politieke achterban, geen snars begrijpt van de huidige uitbarstingen in de Britse straten. Zijn antwoord op de door hem gestelde vraag waar de oorzaak van de rellen is gelegen was beschamend: "It is a complete lack of responsibility in parts of our society"

Ongetwijfeld. Maar is dat een oorzaak? Of is dat juist al een eerste gevolg van de daadwerkelijke oorzaak. Laten we wel wezen een individu dat gelukkig is met zijn thuissituatie, zijn werksituatie, meer globaal gezegd met zijn leven. Met zijn of haar mogelijkheden, kansen en uitdagingen in de dagelijkse maatschappij, zal 's avonds nooit en te nimmer de straat op gaan om daar zijn  "mogelijkheden, kansen en uitdagingen" nog eens wat willen vergroten. Want dat is wat er feitelijk gebeurd op de Britse straten. Er is geen verantwoordelijkheid, omdat men geen redenen heeft om zich verantwoordelijk te gedragen. Wat een mens niet heeft kan hij ook niet verliezen. Sterker nog, er valt dan alleen maar te winnen. Een breedbeeld bijvoorbeeld. Het klinkt simpel, maar er zit meer waarheid in dan de zin dat de "force of law" zal zegevieren Het zou veel politici sieren en Cameron in dit geval in het bijzonder als men zich wat meer zou verdiepen in socioligische achtergronden van dit soort uitbarstingen.

Na de eerste schrik klinken er gelukkig al wat geluiden van maatschappelijk werkers en sociologen dat er geen sprake is van een simpele uitbarsting van criminaliteit. Natuurlijk, de relllen, plunderingen en brandstichting zijn zonder meer te labellen als deviant en strafrechtelijk laakbaar gedrag en moeten ook zonder meer strafrechtelij flink worden aangepakt. Tegelijkertijd zal keihard repressief optreden, een stokpaardje van Cameron & Co, op de lange termijn weinig tot niets opleveren. Cameron's andere fantastische one-line was dat "there are pockets of our society that are not just broken, but are frankly sick". Indeed, maar hoe los je een ziekte op. Met paracetamol? Of verzacht je daarmee slechts tijdelijk de hoofdpijn?

Rechtse regeringen hebben altijd de mond vol van bezuinigingen op de onderste lagen van samenleving. Uitkeringen worden dicht gedraaid. Buurthuizen gesloten. Bezuiniging op sociaal-maatschappelijk werk. De geestelijke gezondheidszorg moet op de schop. Iedereen een eigen verantwooordelijkheid. Dat kost zo lekker weinig, zo denkt de doorwinterde rechtse rakker en liberaal. Zo in dat plaatje ooit de kosten van wat rellene jongeren worden meegenomen. Waarschijnlijk niet. Toch een gemis dat politici de complexe lagen van maatschappij nog steeds niet weten te doorgronden. Als iemand het toch zou moeten begrijpen? Maar goed, in ons land is het gelukkig op dit moment weinig beter. Rutte kwam al op de thee bij Cameron voordart hij goed en wel minister-president was. We hoeven daar dus  niet veel van te verwachten.

De maatschappij is ziek volgens Cameron. Ongetwijfeld. Helaas mist Cameron de capaciteiten om die maatschappij maar enigszins beter te maken. Was het maar 1997 en kwam New Labour maar aan de macht. Cool Britania is ineens heel ver weg.

Geen opmerkingen: