dinsdag 20 september 2011

Linkse Leugens

Het uitgangspunt van de regering is dat mensen niet gebaat zijn bij afhankelijkheid.

Geen regel uit het manifest van de Tea Party, maar gewoon een regel uit de Troonrede van 2011. Het scenario wat Rutte bij het aantreden van zijn kabinet heeft beloofd, ontvouwt zich langzaam. De VVD versnelt het onder Balkenende ingezette proces om van Nederland een kopie van de Amerikaanse maatschappij te maken. Een samenleving met burgers die klaarblijkelijk niet gebaat zijn bij afhankelijkheid. Anders gezegd, een regering die zich zo veel mogelijk terugtrekt uit de maatschappij en voornamelijk niet kan worden aangesproken op enige verantwoordelijkheid. Leiderschap is geen noodzaak. Zeker niet in crisistijden. Allen voor zich en God (i.v.m. gedoogsteun SGP) voor ons allen.

Is het u wel eens opgevallen dat de VVD  het  altijd heeft over "de belastingbetaler" (het individu) als er uitgelegd moet worden waarom er op sociale zekerheid moet worden bezuinigd. Het is echter de samenleving (het collectief) die moet bijdragen aan investeringen in de infrastructuur. Oftewel de belastingbetaler (het individu) moet niet lastig gevallen worden als een andere individu niet kan of wil werken, althans geen eigen inkomen wil of kan genereren, maar de samenleving (het collectief) mag wel aangesproken worden als er middelen worden aangewend om de stalen rossen (de auto) te laten razen.

Het subtiele verschil in retoriek klinkt natuurlijk als muziek in de oren van de VVD-stemmer. Dat die muziek de maatschappij in haar kern onderuit schoffelt maakt dan minder uit. Het collectief hoeft enkel nog bij te dragen aan het asfalt. Voor de rest moet de belastingbetaler worden gespaard. We gaan overigens niet minder belasting betalen. Dus het is nog holle retoriek ook.

Wat veel merkwaardiger is dat Liberaal Rechts klaarblijkelijk niet begrijpt dat het terugtrekken van de regering uit de maatschappij, feitelijk betekent dat de maatschappij c.q. het collectief van belastingbetalers zich terugtrekt uit de maatschappij. De regering is namelijk niet veel meer dan een soort vertegenwoordiging van dat collectief. Dat collectief dat er voor zorgt dat de maatschappij als geheel, inclusief de minder bedeelden, blijft draaien.

Ooit dachten we in dit land dat het goed was om ook bepaalde bestaansvoorzieningen te garanderen voor de minder bedeelden. Ongeacht of het nu een "niet kunnen" of "niet willen" was. Gewoon omdat dat een samenleving was waar het voor iedereen (redelijk) goed toeven was. Rijk had geen belang bij grootschalige armoede. Arm kon zich staande houden en daarmee onderdeel voelen van de maatschappij. Onder Rutte is dat ideaal omgedraaid. De belastingbetaler (rijk) heeft geen belang bij het betalen voor de kansloze (arm). Arm heeft er in de retoriek van Rutte geen belang bij afhankelijk van de overheid (lees: de "rijken"). Dat belemmert enkel hun creativiteit en daarmee hun "drive" om onderdeel tel blijven van de maatschappij. Rutte is klaarblijkelijk nog nooit in de buitenwijken van Detroit geweest. Daar zie je een heel andere "drive" bij mensen die niet meer afhankelijk zijn van de overheid. Een tipje van de sluier. Het is een "drive" waar echt niemand belang bij heeft, nou ja, uitgezonderd de plaatselijke drugsbaron.

Één zinnetje in de troonrede zegt alles. Dit kabinet breekt met het sociaal stelsel waar Europa ooit om werd benijd. Afbraak binnen 12 maanden. Met de garantie dat Liberaal Rechts, excuses De BelastingBetaler kan blijven rijden. Op mooie gloednieuwe asfaltwegen. 's Morgens naar het kantoor in het glanzende kantoorcomplex aan de A2. 's Avonds weer naar uw mooie Vinexwijk. Toevallig ook vlak bij die A2. Wordt Liberaal Rechts ook niet geconfronteerd met die kansloze en vrijwillige werklozen. Allen voor zich en God voor het asfalt. Licht u uw kinderen alvast in? Ooh ja, vertel ze dan gelijk dat de opwarming ook een Linkse Leugen is. Linkse leugens verstieren alles volgens Liberaal Rechts. En ze geven alleen maar geld uit aan culturele onzin. En op culturele onzin kun je niet rijden met je auto. Nee, Liberaal Rechts heeft het goed gezien. Hervormingen? Gewoon slopen. Dat is veel effectiever.

1 opmerking:

Lucien zei

Buitenwijkje detroit, da's bijna een godwin he. Afbraak is ook nogal aan inflatie onderhevig.
Links, rechts en zelfs midden zien, dat het huidige systeem niet meer te betalen is op termijn, dus een beetje afremmen is wel op zijn plaats.

Iedereen ziet dat, maar niemand mag erop achteruit; ouderen niet, mensen met uitkering niet, mensen met een huurwoning niet en mensen met een koopwoning niet. Mensen in Afrika niet, artistieke mensen niet en huisartsen niet.
Oh, mensen met een leasebak overigens wel.

Dus we gaan lekker zo door, schuiven over een jaar of 8 een keer een beetje met het pensioen en hopen verder, zolang er nú maar niemand achteruitgaat.

Ondertussen is `werken´ een way of life en is een systeem dat als vangnet gedacht was, een bewuste keuze geworden. Een keuze die van vader op zoon doorgaat zoals dat ook met andere ambachten gaat.

Dit plaatje zegt veel:
cbs

Voor elke 3 werkende (12 of meer uur) kan of wil er één lid van de mogelijke beroepsbevolking niet werken.

Logisch, want waarom 40 uur per week in een kapsalon werken, als je dat geld ook zu kunt krijgen. Vervolgens een paar middagen in de week thuis de schaar ter hand nemen, om zo de twee twee weekjes aan de costa veilig te stellen dit jaar.

Werken en lonen, ironischer kunnen we het niet maken.

Wat betreft de hongerwinter die cultureel nederland te wachten staat (terug naar naar niveautje 2005) verwijs ik graag naar Haye van der Heyden: elsevier

Dus ja, het kan wel wat minder, er mag wat rem op huursubsidie en HRA. Als je geen werk hebt is het niet zielig dat je geen Flatscreen hebt. Als heel NL moet bezuinigen, dan wellicht Artsen zonder grenzen en Oxfam Novib ook.

En als jouw theater of film geen publiek trekt, dan is jouw optreden wellicht niet goed genoeg.

/rant